Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Δίολκος

7/7 Ναυτεμπορική
ΔίολκοςΜια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο: μια οδό από ξηράς για την μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου, τότε που δεν υπήρχε ο πορθμός. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής: τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία.

Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία:

Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και

Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010)

2 σχόλια:

  1. Χαριτωμένη ταινία αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη... Η προσωπική μου εντύπωση είναι πως όχι..!!!
    Το μνημείο (για την ακρίβεια τα αρχικά του τμήματα, που προχωρούν παράλληλα με το Κανάλι - και που ήταν γνωστά πολύ πριν ανασκαφούν, το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950) ήρθε σε μια τραγική κατάσταση γιατί η εταιρία της Διώρυγας (κρατική από το 1980) και το Υπουργείο Πολιτισμού το άφησαν να ρημάξει...
    Όποιος δει το βιντεάκι δεν θα αναρρωτηθεί καν πού είναι τα τμήματα αυτά...
    Όσο για τους "επιφανείς" της Κορίνθου, που επωφελούντο και ψηφοθηρικά από τη Διώρυγα, δεν ασχολούνταν με το μνημείο λέγοντας ότι δουλειά τους δεν ήταν να το προσέχουν!!!! Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πήγαινε με τα νερά του Υπουργείου αντί να προβεί σε καταγγελίες.. Το να πηγαίνεις με τα νερά του Υπουργείου σημαίνει, μεταξύ άλλων, να προσποείσαι ότι η ζημιά είναι μικρή και εύκολα αναστρέψιμη... να λες πόσο το Υπουργείο φροντίζει το μνημείο... και να ασχολείσαι με τον εντυπωσιασμό του "κοινού"... (ας μην πω περισσότερα!)
    Όποιος θέλει να δει την κατάσταση που (άμεσα ή έμμεσα) κρύβουν διάφοροι... και την πέρα από κάθε φαντασία αγυρτεία των "αρμόδιων", μπορεί να ρίξει μια ματιά στο http://www.youtube.com/user/sofiagreek
    Υπάρχει και διεθνής έκκληση για τη σωτηρία και αναστήλωση του Δίολκου στο http://www.thepetitionsite.com/takeaction/870/477/005/
    Σοφία Λοβέρδου - Δημοσιογράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια διευκρίνηση γιατί έκανα λάθος γράφοντας πριν: αυτοί που έλεγαν ότι δουλειά τους δεν ήταν να φροντίζουν το μνημείο, ήταν οι "επιφανείς" που πέρασαν από ΘΕΣΕΙΣ της Διώρυγας... (μερικοί είχαν και θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση ή και στην κεντρική πολιτική σκηνή!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή